Het kiezen van een goede domeinnaam voor je webwinkel of website is niet eenvoudig. Er zijn veel zaken waar je rekening mee wilt houden. Je wilt zeker zijn dat de domeinnaam logisch is voor de inhoud die op je website of in je webwinkel te vinden is. Daarnaast wil je zeker zijn dat de domeinnaam aanspreekt en ook makkelijk onthouden wordt. Bij het kiezen van een sterke domeinnaam denk je na over de zogenaamde do’s en don’ts. Welke zaken moet je nu vermijden in een domeinnaam? Wij geven je inzicht in 3 factoren die je het best uit de weg kunt gaan bij het kiezen van je nieuwe domeinnaam.
1. Voorkom verwarring
Het is belangrijk om erbij stil te staan dat er zo’n 2 miljard websites online staan. De concurrentie is groter dan je je kunt voorstellen. Dit betekent natuurlijk ook dat het cruciaal is om ervoor te zorgen dat jouw domeinnaam opvalt. Je wilt een unieke, merkwaardige domeinnaam waar je indruk mee maakt. Daarnaast is het belangrijk om on-brand te blijven. Heb je een goede domeinnaam gevonden? Check dan altijd eerst of er geen grote concurrenten zijn met een domeinnaam die makkelijk verward kan worden met die van jou. Denk aan Bol.com / Bolt.com of bijvoorbeeld Coolblue.nl / Coolblues.nl. Dit veroorzaakt verwarring en het risico dat online zoekers op de website van een concurrent terecht komen is groot. Voorkom verwarring en maak je domeinnaam écht uniek.
Check altijd eerst of er geen grote concurrenten zijn met een domeinnaam die makkelijk verward kan worden met die van jou.
2. Maak geen gebruik van koppeltekens in je domeinnaam
Koppeltekens toevoegen aan je domeinnaam is geen goed idee. In veel gevallen is het zo dat deze koppeltekens zorgen voor een slechtere leesbaarheid. Daarnaast worden koppeltekens vaak niet onthouden, waardoor de URL verkeerd wordt opgeslagen in het geheugen. Mond-tot-mondreclame loopt al snel verkeerd als men vergeet het koppelteken te noemen, bijvoorbeeld. Gebruik alleen een koppelteken in je domeinnaam als je echt niet anders kan. Bedenk je dat het niet noodzakelijk is om meerdere woorden in een domeinnaam van elkaar te scheiden door middel van koppeltekens. Mensen zijn gewend aan het schrijven van woorden aan elkaar in URL’s. Gebruik alleen een koppelteken als het aan elkaar schrijven van de woorden een vreemde of zelfs ongepaste andere interpretatie veroorzaakt.
3. Probeer dubbele letters in je domeinnaam te voorkomen
Het is goed om te proberen dubbele letters achter elkaar te voorkomen in de domeinnaam. Juist wanneer woorden aan elkaar worden geschreven kan er sneller verwarring ontstaan. Dit gebeurt voornamelijk als een woord eindigt op dezelfde letter als waar het volgende woord mee begint. Als je geen koppeltekens wilt gebruiken, dan is het goed om dit te voorkomen. Dubbele letters achter elkaar zorgen er gemakkelijk voor dat mensen gaan twijfelen over of zij de URL wel goed schrijven. Probeer dus geen dubbele letters te tonen in je domeinnaam, tenzij het voorkomen hiervan gewoonweg niet mogelijk is, bijvoorbeeld omdat je bedrijfsnaam dan niet meer klopt.
Registreer direct jouw ideale domeinnaam via Site.nl
Heb jij jouw ideale domeinnaam gevonden? Wacht dan niet langer en registreer je domeinnaam. Zo voorkom je dat iemand anders de domeinnaam voor je neus wegkaapt. Natuurlijk registreer je een domeinnaam makkelijk en snel via Site.nl. Check direct welke andere extensies voor jou interessant zijn, zodat je ook deze alvast vast kunt leggen. Zo ben je goed voorbereid op de toekomst en jouw online succes!