Weet je wat SPF records zijn? Zo niet, maak je geen zorgen - je bent niet de enige. De meeste mensen hebben er nog nooit van gehoord, laat staan dat ze begrijpen wat ze zijn. Maar ze zijn een belangrijk onderdeel van je e-mail beveiliging, en het is de moeite waard de tijd te nemen om er meer over te leren. In dit bericht leggen we uit wat SPF records zijn, hoe ze werken, en hoe je ze instelt voor je eigen domeinnaam. Lees dus verder om alles te weten te komen wat je moet weten!
SPF betekenis: wat betekent SPF?
SPF record betekent "Sender Policy Framework record". Dit is een e-mailauthenticatiesysteem dat helpt bij het voorkomen van het verzenden van spam namens je domeinnaam. Een SPF record is een TXT-record die aanwezig moet zijn in de DNS-zone van een domein. Deze DNS record bevat een lijst van IP-adressen of hostnames die toegestaan zijn om namens dat domein mail te verzenden.
Wat zijn SPF records?
SPF-records zijn een type DNS-record die aangeeven welke servers toegestaan zijn om e-mail te verzenden namens een bepaald domein. Dit betekent dat als je een SPF-record op je DNS-configuratie hebt staan, er een extra controle is voordat er e-mail vanuit jouw domein wordt verzonden. De ontvangende mailserver zal controleren of de server die de e-mail stuurt, gemachtigd is door het SPF-record. Als de server niet gemachtigd is, zal de e-mailprovider de e-mail markeren als spam of zelfs weigeren om de e-mail te verwerken. Dit is vereiste logica voor ontvangende mailservers om spam en spammers tegen te houden.
Hoe werken SPF records?
SPF records zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat e-mails die vanuit een bepaald domein worden verzonden, echt afkomstig zijn van dat domein. Dit voorkomt dat e-mails vanuit andere domeinen worden verzonden met het doel om ze te laten lijken alsof ze van het eigenlijke domein komen (dit heet "e-mail spoofing").
Een SPF-record is een manier voor een domeinnaamhouder om aan te geven welke servers uitgaande e-mail mogen verzenden namens het domein. Dit wordt gedaan door het toevoegen van een TXT-record aan het DNS-configuratiebestand van het domein.
Een SPF-record bevat een lijst met IP-adressen of domeinnamen van servers die e-mail mogen verzenden namens het domein. Deze lijst wordt "include"-statements genoemd. Er kunnen ook "a"-statements en "mx"-statements in een SPF-record worden opgenomen.
Als een ontvanger een e-mail ontvangt van een verzender waarvoor geen SPF-record is geconfigureerd, dan zal de ontvanger niet weten of het e-mailbericht daadwerkelijk afkomstig is van het domein waarvoor het is bedoeld. Om ervoor te zorgen dat e-mails die vanuit een bepaald domein worden verzonden, echt afkomstig zijn van dat domein, moeten verzenders een SPF-record configureren voor hun domein.
SPF-records zijn net als kleine kinderen: je moet ze regelmatig controleren en ze kunnen een hoop ellende veroorzaken als je er niet goed voor zorgt.
Hoe wijzig of voeg ik een SPF record toe?
E-mailservers van Site.nl
Een SPF record helpt te voorkomen dat spammers namens je domein e-mails versturen. Bij veel hostingbedrijven moet je deze records voor elke domeinnaam handmatig aanmaken. Bij Site.nl regelen we dat echter automatisch voor je. Wij maken de SPF resource record automatisch voor je aan en houden het actueel, zodat jij je op belangrijkere dingen kunt concentreren. Bovendien bieden we onbeperkte e-mail bij elke domeinnaam. Dus zet eenvoudig e-mail aan voor je domeinnaam en begin meteen berichten te versturen en te ontvangen. Met Site.nl kun je erop vertrouwen dat je e-mails in de inbox terecht komen.
E-mailservers elders
Een SPF-record toevoegen aan je DNS is eenvoudig. Allereerst moet je weten welke servers gemachtigd zijn om e-mail namens jouw domein te verzenden. Dit is meestal de e-mailserver van je hostingprovider, maar soms kan het ook een externe e-mailprovider zijn. Als je weet welke servers gemachtigd zijn, kun je een SPF-record toevoegen met de volgende syntax hieronder.
SPF syntax
"v=spf1 a mx ip4:111.222.11.1 ip6:2001:4860:4860::8888 ~all"
Dit is de opbouw van het SPF-record. Je voegt dit als TXT record toe voor je domeinnaam. Je kunt maar één SPF record hebben voor je domeinnaam.
In deze syntax geeft "v=spf1" aan dat het een SPF-record is, "a" en "mx" zijn types DNS-records die aangeven dat de server gemachtigd is om e-mail te verzenden namens het domein, "ip4" geeft het ipv4-adres van de server op, "ip6" geeft het ipv6-adres van de server op. Vul daar de ip-adressen van de server in die gemachtigd is om e-mail namens jouw domein te verzenden. Als je meer dan een server of IP adres hebt, kun je meerdere "ip4:"-regels en "ip6:"-regels toevoegen. Tot slot geeft "~all" aan dat alle andere servers niet gemachtigd zijn om e-mail namens jouw domein te verzenden. Je kunt ook andere regels aan de syntax toevoegen, zoals de "SPF include" regel.
SPF record check uitvoeren met een SPF checker
Als je niet zeker weet of je SPF-record goed is ingesteld, kun je deze controleren met een online SPF-record checker. Dit proces is vergelijkbaar met het uitvoeren van DNS-zoekopdrachten (ook wel DNS-lookups genoemd), maar je zoekt dan alleen een SPF-record op. Er zijn veel websites waar je een SPF-record kunt controleren, dus zoek simpelweg "SPF record check" of "SPF tester" en je kunt er dan een vinden.
Hoe kan ik een SPF check uitvoeren met een SPF checker?
Om te controleren of een SPF-record is ingesteld voor een bepaald domein, ga je naar een online DNS / SPF-record checker. Voer het domeinnaam in en klik op "Controleren". De checker gaat dan na of er een SPF-record is ingesteld voor het domein en geeft de resultaten weer. Als er geen SPF-record is ingesteld, krijg je een waarschuwing.
Waarom is het belangrijk dat het SPF record bestaat?
Een SPF-record is belangrijk omdat het helpt voorkomen dat er e-mail wordt verzonden vanuit jouw domeinnaam zonder jouw toestemming. Dit kan gebeuren als iemand jouw e-mailadres gebruikt om spam te versturen, zonder dat ze daadwerkelijk toegang hebben tot jouw e-mailadres. Ze kunnen dan niet meer jouw e-mailadres spoofen.
SPF geschiedenis, voor nerds zoals wij
SPF records zijn niet nieuw. Ze zijn ontstaan in het midden van de jaren negentig, toen het internet nog relatief klein was. In die tijd waren er nog geen e-mailprogramma's zoals we die nu kennen. E-mail werd verzonden via programma's die werden aangedreven door de commandline.
Een van de eerste SPF records werd gecreëerd in 1997 door Paul Vixie, de oprichter van de Berkeley Internet Name Domain (BIND). Hij noemde het record Sender Policy Framework, of SPF. SPF werd ontworpen om het e-mailverkeer te beveiligen tegen spoofing.
In 2003 werd SPF overgenomen door het Internet Engineering Task Force (IETF). Het IETF is een organisatie die zich bezighoudt met het ontwerp, de ontwikkeling en de standaardisatie van internetprotocollen. SPF werd een officieel internetprotocol in 2005.
In 2007, werd een nieuwe versie van SPF uitgebracht, genaamd Sender ID. Sender ID was een poging van Microsoft om SPF te verenigen met een ander anti-spamrecord, genaamd Caller ID. Het verschil tussen de twee records was echter te groot, waardoor Sender ID nooit echt van de grond is gekomen.
SPFv2 en SPFv3
In 2009, werd een nieuwe versie van SPF uitgebracht, genaamd SPFv2. Deze versie werd ontworpen om compatibel te zijn met Sender ID. SPFv2 is echter nooit echt van de grond gekomen. In 2015, werd een nieuwe versie van SPF uitgebracht, genaamd SPFv3. SPFv3 is compatibel met SPFv2, maar bevat een aantal verbeteringen.
SPF records zijn tegenwoordig een belangrijk onderdeel van het internet. Ze helpen bij het beveiligen van e-mailadressen tegen spam en phishing.
Automatisch SPF record instellen bij Site.nl
Hopelijk heeft dit artikel je geholpen als je hebt gezocht voor informatie over "check SPF record" of "Wat is SPF?". Als je een domeinnaam zoekt en er zeker van wilt zijn dat die een geldige SPF record heeft, registreer dan je domeinnaam bij Site.nl. Wij zorgen voor de rest, zodat je met een gerust hart kunt weten dat je e-mail veilig is voor pogingen tot spoofing. Je SPF record staat automatisch correct ingesteld. Daarnaast bevat uw domeinnaam met een alles-in-één pakket op Site.nl onbeperkt e-mail, webhosting, SSL beveiliging en onze gebruiksvriendelijke website- en webshopbouwer. Waar wacht jij nog op?
Niet het antwoord gevonden dat je zocht?
Vergeet niet dat je altijd kunt chatten met één van onze professionele medewerkers!