Wil je een domeinnaam kiezen voor je idee? Het vinden en registreren van een goede domeinnaam is een cruciaal onderdeel voor je online aanwezigheid. Als je domeinnaam niet is geoptimaliseerd, kun je later problemen krijgen met je domeinnaam en mogelijk een rebranding moeten doorvoeren. Een pakkende domeinnaam bedenken kan er ook voor zorgen dat dat meer mensen je website bezoeken. Voordat je een domeinnaam registreert is het daarom een goed idee om dit artikel te lezen.
Een domeinnaam kiezen kan een uitdagende taak zijn, maar met de tips in dit artikel wordt het een stuk makkelijker. De belangrijkste factoren waarmee je rekening moet houden bij het registreren van een domeinnaam zijn de lengte, de eenvoud, de zoekwoorden, de extensie (top level domain) en nog een paar andere. Lees verder voor meer informatie over deze factoren!
Tip 1: Houd het kort en eenvoudig
Hoe korter je domeinnaam is, hoe beter. Idealiter niet meer dan 10 tekens. Als je hem nog korter kunt maken, tot 5 of 10 tekens, zou dat veel beter zijn.
Vermijd ook ingewikkelde woorden en zinnen die mensen moeilijk correct kunnen intypen.
Hier is een interessant voorbeeld van een domeinnaam die zowel te lang als helemaal niet eenvoudig is: http://llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch.co.uk
En ja, dat is een echte domeinnaam, die genoemd is naar het dorp in Wales met de langste naam in het Verenigd Koninkrijk. Het Guinness Book of Records gaf het zelfs de titel van de langste domeinnaam in 2002!
Hoewel een Guinness Book of Records titel misschien leuk is, zal bijna niemand die website kunnen vinden door het in te typen in zijn of haar adresbalk omdat het veel te lang is en geen veelgebruikte woorden of zinnen bevat. Als je een domeinnaam kiest, moet je dit zeker in gedachten houden.
Tip 2: Denk na over je behoeften
Als je een domeinnaam wilt registreren om het voor een bedrijf te gebruiken, heb je ook e-mail en webhosting nodig. Daarom is het belangrijk om een registrar te kiezen die je betrouwbare webhosting en e-mail biedt.
Een registrar die je zou kunnen overwegen is Site.nl. Wanneer je je gekozen domeinnaam bij Site.nl registreert, zijn de volgende diensten inbegrepen: webhosting met onbeperkt verkeer, onbeperkte e-mailadressen, een SSL-certificaat en toegang tot onze website- en webshopbouwer.
Domeinregistratie is concurrerend. Dat komt omdat slechts één persoon eigenaar kan zijn van een specifieke domeinnaam. Dit maakt goede domeinnamen waardevol.
Tip 3: Gebruik relevante zoekwoorden
Zoekwoorden zijn in principe de meest voorkomende woorden die mensen gebruiken om websites te vinden via Google, zoals "yogamat".
Als je een online winkel wilt starten die bijvoorbeeld gepersonaliseerde yogamatten verkoopt, zou je een beschrijvende domeinnaam als jouwjogamat.nl kunnen registreren zolang deze beschikbaar is.
Als het gaat om het gebruik van relevante zoekwoorden in een domeinnaam, zijn er voor- en nadelen. Hieronder beschrijven we enkele van de belangrijkste om te overwegen.
Voordelen:
- Betere zoekmachine rankings: Verbeter de positie van je website in de zoekmachines voor die zoekwoorden.
- Beter begrip: Help mensen beter te begrijpen waar je website over gaat.
- Merkherkenning: Bouw merkherkenning op door zoekwoorden te gebruiken.
Nadelen:
- Moeilijk om te bedenken: Een merkgerichte domeinnaam bedenken die ook beschikbaar is kan moeilijk zijn. Stel jezelf deze vraag als je nadenkt over een domeinnaam: "Hoe kan ik mijn domeinnaam kiezen voor maximale merkimpact?"
- Over-optimalisatie: Het gebruik van te veel zoekwoorden of het over-optimaliseren van een domeinnaam kan zoekmachine rankings schaden.
- Zoekwoord concurrentie: Als de gekozen zoekwoorden zeer concurrerend zijn, kan het moeilijk zijn om er goed voor te scoren.
Als je besluit om zoekwoorden te gebruiken, moet je prioriteit merkherkenning zijn. Je kunt dat bereiken door de domeinnaam kort en gedenkwaardig te houden.
Tip 4: Kies de juiste domeinextensie
Als het gaat om het kiezen van de juiste domeinextensie, zijn er voornamelijk 3 soorten extensies die je moet overwegen: Generieke, landcode en sectorspecifieke TLD's. Hieronder vind je wat informatie over welke TLD's het geschiktst voor je zijn:
- Een generieke TLD (.com, .net, .org, .info, enz.) is het beste als je internationaal actief wilt zijn zonder je te veel op één specifiek land te richten. Dit zijn de populairste extensies.
- Een landcode TLD (co.uk, .fr, .de, enz.) is het beste als je je op één land wilt richten. Ze kunnen ook een goede aanvulling zijn op een generieke TLD als je je voornamelijk op een paar landen wilt richten. Als je bijvoorbeeld internationaal wilt opereren, maar je je vooral op Frankrijk en Duitsland wilt richten, kun je .com-, .fr- en .de-domeinnamen overwegen.
- Een sectorspecifieke TLD (.app, .tech, .store, enz.) is een goed alternatief voor generieke TLD's als je gewenste TLD niet beschikbaar is en je je niet te veel op een specifiek land wilt richten.
Tip 5: Vermijd koppeltekens en cijfers
Niet alleen maken koppeltekens en cijfers een domeinnaam moeilijker te onthouden, waardoor de bezoekers of potentiële klanten van je website mogelijk op de verkeerde website terechtkomen, ze kunnen je domeinnaam er ook onprofessioneel laten uitzien en dus een negatieve invloed hebben op de betrouwbaarheid van je website.
Welke van deze voorbeelden van domeinnaam denk je dat het gemakkelijkst te onthouden is en er het betrouwbaarst uitziet: jouwyogamat.nl, jouwyogamat100.nl, of jouw-yoga-mat.nl?
Als je dacht dat het de eerste is, jouwjogamat.nl, dan heb je gelijk! Deze wordt waarschijnlijk niet verkeerd geïnterpreteerd. Niemand kan een domeinnaam onthouden als het te ingewikkeld is.
Tip 6: Onderzoek naar mogelijke handelsmerk problemen
Bij het kiezen van een domeinnaam is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de domeinnaam geen inbreuk maakt op het handelsmerk van iemand anders. Als dat wel het geval is, kun je miljoenen aan rechtszaken moeten betalen of zelfs het risico lopen de domeinnaam te verliezen. Dat kan tot grote problemen leiden, vooral wanneer je met je huidige domeinnaam al een merkidentiteit hebt opgebouwd.
Hoewel een inbreuk op een handelsmerk je waarschijnlijk geen grote problemen zal opleveren als je alleen maar een kleine blog wilt runnen, kan het zeker grote problemen opleveren als je bijvoorbeeld een van de grootste yogawinkels van Nederland hebt gebouwd.
Je kunt het onderzoek zelf doen, maar omdat dit een vrij complex onderwerp is, kun je dit het beste overleggen met een merkengemachtigde.
Als je gewenste merk of domeinnaam al geregistreerd is, kun je proberen deze te kopen bij de eigenaar (diegene op wiens naam het merk of domeinnaam staat geregistreerd).
Tip 7: Een domeinnaam bedenken met behulp van een generator
Wil je met behulp van AI een domeinnaam bedenken? Domeingeneratoren zijn hulpmiddelen die je helpen om unieke en goede domeinnamen te bedenken. Deze generatoren werken meestal door woorden, zinnen en zoekwoorden te combineren, of door algoritmen te gebruiken om willekeurige combinaties van letters en cijfers te genereren. Hier zijn enkele voorbeelden van domeingeneratoren:
- NameMesh: Met deze generator kun je meerdere zoekwoorden invoeren en een lijst van beschikbare domeinnamen met verschillende TLD's genereren.
- Lean Domain Search: Deze generator combineert je zoekwoord met andere woorden en controleert de beschikbaarheid van domeinnamen in realtime.
- Nameboy: Deze generator gebruikt de zoekwoorden die je invoert en geeft suggesties voor domeinnamen met verschillende TLD's.
- Panabee: Deze generator gebruikt algoritmes om willekeurige combinaties van woorden en letters te genereren om unieke domeinnamen te creëren.
- BustAName: Met deze generator kun je meerdere zoekwoorden invoeren en krijg je suggesties voor domeinnamen door ze te combineren met andere woorden of door voor- en achtervoegsels toe te voegen.
Als je verwacht dat je website populair zal worden, kan het een goed idee zijn om andere domeinextensies voor je website vast te leggen.
Tip 8: Test je domeinideeën met je doelpubliek
Het is een goed idee om meer te weten te komen over de geschiktheid van je domeinnaam voordat je er een merkidentiteit op bouwt, en dat domein vervolgens te verbeteren op basis van feedback. Je moet dus eerst feedback krijgen, en dan zo mogelijk verbeteringen aanbrengen.
Feedback krijgen op je domeinnaam
- Gebruik sociale media: Maak een peiling op sociale media met meerdere domeinnamen en vraag mensen om te stemmen welke de beste zijn, en ook om commentaar te geven waarom ze voor die ene hebben gestemd. Als je slechts één idee hebt, post het dan en vraag je volgers om hun feedback.
- Voer enquêtes uit: Gebruik online enquêtetools zoals SurveyMonkey of Google Forms om een eenvoudige enquête op te stellen en deze naar je e-maillijst of volgers op sociale media te sturen. Zorg ervoor dat de enquête kort en gemakkelijk in te vullen is.
- Vraag feedback van vrienden en familie: Deel je domeinnaam met vrienden en familieleden die deel uitmaken van je doelgroep en vraag om hun feedback. Ze kunnen je eerlijke feedback en suggesties geven.
De beste manier om dit te doen zou echt zijn om feedback te krijgen van zoveel mogelijk mensen. Dus alleen feedback vragen aan vrienden en familie is misschien niet de beste optie.
Een domeinnaam kiezen op basis van feedback
Zodra je feedback hebt gekregen, is het tijd om waar mogelijk verbeteringen aan te brengen. Je kunt dat doen door de volgende stappen te volgen:
- Luister naar de feedback: Voordat je verbeteringen aanbrengt, moet je de ontvangen feedback zorgvuldig overwegen. Probeer te begrijpen wat mensen zeggen en waarom ze dat zeggen.
- Identificeer de problemen: Zoek naar gemeenschappelijke thema's in de feedback en identificeer specifieke problemen die gebruikers hebben met je huidige domeinnaam.
- Denk aan alternatieve opties: Op basis van de feedback en de geïdentificeerde problemen, denk aan mogelijke alternatieve domeinnamen die deze problemen kunnen aanpakken.
- Test de nieuwe domeinnaam: Zodra je een lijst met potentiële opties hebt, probeer dan meer feedback te krijgen van dezelfde mensen die je eerder feedback gaven of andere mensen.
Als de meeste feedback positief is, en je denkt dat je geen verbeteringen hoeft aan te brengen, dan zou je een vrij goede domeinnaam moeten hebben!
Tip 9: Registreer alternatieve domeinextensies en variaties
Als je verwacht dat je website populair zal worden, kan het een goed idee zijn om andere domeinextensies voor je website te beveiligen. Anders kunnen opportunisten proberen deze alternatieven in te pikken en ze tegen een grote prijs aan je door te verkopen. Tesla.com werd bijvoorbeeld verkocht voor maar liefst 10 miljoen dollar!
Denk bij deze alternatieve extensies aan extensies die in de toekomst waardevol kunnen zijn voor je bedrijf. Als je bijvoorbeeld verwacht in de toekomst in Italië en Spanje actief te zijn, registreer dan ook een .it- en .es-domeinnaam.
Tip 10: Handel snel en registreer je domeinnaam
Domeinregistratie is concurrerend. Dat komt doordat slechts één persoon eigenaar kan zijn van een specifieke domeinnaam. Dit maakt goede domeinnamen waardevol, zoals besproken in het vorige gedeelte. Daarom zijn er altijd mensen op zoek naar perfecte domeinnamen om te registreren waarvan ze denken dat ze er geld mee kunnen verdienen.
Het is dus een goed idee om je gewenste domeinnaam of -namen zo snel mogelijk te registreren, nog voor je er feedback over hebt verzameld. Zelfs 1 dag wachten kan het verschil maken om je gewenste domeinnaam wel of niet te krijgen.
Je kunt je domeinnaam registreren bij een domeinregistrar. Bij Site.nl kun je snel en eenvoudig je domeinnaam registreren via onze domeinchecker.
Goede domeinnaam kiezen tips: Conclusie
Een sterke domeinnaam verzinnen kan een enorme impact hebben op je online aanwezigheid. Het kan zelfs het verschil maken tussen een mislukte of een succesvolle online bedrijf.
Overweeg daarom zorgvuldig de tips in dit artikel. Een perfecte domeinnaam moet kort, eenvoudig, gedenkwaardig en zonder koppeltekens of cijfers zijn. Ook moet het een relevante domeinnaamextensie hebben. Als je enkele ideeën voor een domeinnaam hebt bedacht, vraag dan feedback en controleer of er geen inbreuk op een handelsmerk zal zijn. De beste domeinnaam voor je website is er een die je goed hebt onderzocht, geoptimaliseerd en waarvoor je feedback hebt verzameld.
Als je al een domeinnaam bedacht hebt, moet je zeker Site.nl overwegen boven andere registrars. Dat komt doordat webhosting, zakelijke e-mail, SSL en onze website- en webshopbouwer bij je domeinnaam zijn inbegrepen. We bieden ook 500+ domeinextensies waaruit je kunt kiezen! Hopelijk heeft dit artikel je geholpen als je hebt gezocht naar informatie over "website naam bedenken" of "domeinnaam kopen tips"!