De alles-in-één domeinnaam en webhosting oplossing
globe
Terug naar Nieuws
Domeinnaam kiezen, waar moet je op letten?

Een domeinnaam kiezen is niet eenvoudig. Er zijn een aantal belangrijke factoren waar je rekening mee wilt houden. Uiteindelijk gaat het erom dat een domeinnaam succesvol kan worden. Je vergroot je kansen daarop door de domeinnaam te kiezen op een heel bewuste en goed doordachte manier. Waar moet je dan allemaal op letten? Site.nl geeft je graag een aantal slimme tips voor het kiezen van je domeinnaam.

1. Maak een merk van je domeinnaam

Bedenk je dat de domeinnaam die je kiest uiteindelijk het gezicht, of het visitekaartje, van jouw bedrijf wordt. Daarom is het goed om ervoor te zorgen dat het al echt als een merk klinkt. Zorg voor eenvoud, maak het origineel en stel zeker dat mensen het makkelijk kunnen onthouden. Vermijd het liefst het invoeren van cijfers en koppeltekens. Dit maakt de domeinnaam lastiger te onthouden.

De kunst is om een balans te vinden tussen iets korts en iets dat de naam niet verpest door stukken ‘af te hakken’.

2. Zorg dat mensen het uit kunnen spreken

Een naam kan voor jou heel natuurlijk overkomen, omdat je het al langer gebruikt. Je weet precies hoe het klinkt en je weet precies hoe je het schrijft. Maar, weten mensen die niet eerder van jouw bedrijf of merk hebben gehoord dit ook? Het is belangrijk om het mensen makkelijk te maken om jou te vinden. Kies je een naam die mensen niet vanzelf goed uitspreken, dan is het risico groot dat ze het ook niet vanzelf goed schrijven. Houd je domeinnaam dus zo simpel mogelijk. Voorkom verwarring.

3. Kies voor kort en logisch

Korte domeinnamen die heel logisch zijn voor een bedrijf of merk doen het altijd beter dan ellenlange domeinnamen waar geen touw meer aan vast te knopen is. Hoe langer je domeinnaam, hoe groter het risico dat mensen het verkeerd invoeren in de zoekmachine of in de browser. De kunst is om een balans te vinden tussen iets korts en iets dat de naam niet verpest door stukken ‘af te hakken’. Kort en logisch, daar ga je voor!

4. Overweeg de diverse extensies

Bepaal welke extensies voor jou interessant zijn. Wil je alleen focussen op Nederland, dan wil je natuurlijk .nl hebben. Maar wat als je later ook in Belgie wilt gaan verkopen of misschien wel in meerdere landen over de grens? Denk na over de toekomst. Misschien is het verstandig om direct ook .be of .com te registreren, zodat je zeker weet dat deze niet snel weg worden gekaapt als jouw domeinnaam succesvol wordt. Overweeg hierbij ook de nieuwere en hippere extensies, zoals .amsterdam, .brussel en .blog.

img
Een domeinnaam is jouw eerste stap naar een succesvolle online aanwezigheid.

5. Maak jouw domeinnaam onderscheidend

Heel belangrijk is dat er geen risico bestaat dat jouw domeinnaam wordt verward met die van iemand anders. Op de eerste plaats kan dit betekenen dat mensen die jou zoeken terecht komen bij de concurrent. Daarnaast is het zo dat je een rechtszaak aan je broek kunt krijgen als jouw domeinnaam te veel lijkt op die van een gesetteld bedrijf. Dit wil je niet. Zorg er dus voor dat jouw domeinnaam onderscheidend is en niet verward kan worden met die van een geregistreerde partij.

6. Verbind je domeinnaam aan je activiteit

Het is altijd goed als mensen aan je domeinnaam al kunnen zien wat je doet. Dit zorgt niet alleen voor meer duidelijkheid, maar het zorgt er ook voor dat mensen het makkelijker onthouden. Op domeinnaam MarioPerfectPizza zal een website te vinden zijn waar je pizza’s kunt kopen of bestellen, en op JanssenFietsenmakers zal je een website van een plaatselijke fietsenmaker vinden. Logisch! Precies deze logica wil jij ook hebben.

Bij Site.nl is webhosting, e-mail, onze website- en webshopbouwer en SSL beveiliging inbegrepen bij iedere domeinnaam!

7. Vergeet de SEO-waarde

Veel mensen die een domeinnaam kiezen doen dit voor een deel gebaseerd op Google. Zij willen zeker zijn dat er veel op gezocht wordt. We hebben het dus over de zogenaamd SEO-waarde. Belangrijk om te weten is dat het juist niet verstandig is om veel gezochte zoektermen op te nemen in je domeinnaam. Google ziet dit namelijk als ‘spam-techniek’ en zal juist daarom voorkomen dat jouw domeinnaam hoog in de resultaten verschijnt. Gun jezelf een goede start en vergeet de SEO-waarde van je domeinnaam. Het doet meer kwaad dan goed in de meeste gevallen.

De ideale domeinnaam gevonden?

Heb jij de ideale domeinnaam kunnen kiezen en ben je klaar om te registreren? Dan doe je dit natuurlijk het best bij Site.nl. Wij bieden je de beste mogelijkheden tegen de laagste prijs. Bij Site.nl is webhosting, e-mail, onze website- en webshopbouwer en SSL beveiliging inbegrepen bij iedere domeinnaam! Registreer direct jouw ideale domeinnaam en check direct welke andere extensies voor jou ook interessant zijn!

Dit artikel is onderdeel van de collectie
#Domeinnamen

Deel het!

Klaar om jouw domein te zoeken?

Andere artikelen van ons