De alles-in-één domeinnaam en webhosting oplossing
globe
Terug naar Nieuws
Hoe kun je een schermafbeelding maken op Mac, Windows, Android en iPhone?

Een belangrijk hulpmiddel in ons nieuwe digitale tijdperk, het screenshot of printscreen, heeft vormgegeven aan de manier waarop we digitale media consumeren. Maar wat is een schermafbeelding? Heb je een aparte app voor schermafbeeldingen of kniptools nodig en hoe maak je schermafbeeldingen op een Windows-desktop, Mac-computer, iPhone of Android-apparaat?

In wezen is een schermafbeelding een statische afbeelding of momentopname van je volledige scherm, die vastlegt wat er op dat moment wordt weergegeven op het scherm van een computer, smartphone of ander digitaal apparaat. Het dient om visuele informatie op een specifiek moment vast te leggen en te bewaren.

Screenshots: Het vastleggen van momenten in het digitale rijk, één pixel per keer.

Waarom is de screenshot of snaptool nuttig?

Een schermafbeelding of "screen capture" is nuttig voor het delen van informatie, zodat gebruikers afbeeldingen van webpagina's, foutmeldingen, leuke afbeeldingen, tekst of andere schermafbeeldingen die nuttige context geven, kunnen vastleggen en delen. Je kunt op het gewenste venster klikken en daar een afbeelding van maken om bijvoorbeeld te delen.

De meeste screenshots zijn schermvullende schermafbeeldingen en zijn zeer nuttig voor het oplossen van problemen, omdat ze het hele scherm vastleggen. Door een schermafdruk te maken van technische problemen, kunnen gebruikers problemen beter documenteren en communiceren, waardoor het voor anderen gemakkelijker wordt om ze te begrijpen en hulp te bieden.

Zodra een schermafdruk is gemaakt, kan deze worden opgeslagen als een afbeeldingsbestand, zoals PNG of JPEG, op een gewenste locatie. Meestal wordt de gemaakte screenshot in een specifieke map voor schermafdrukken of een map op het bureaublad bewaard. Je kunt ook even kijken bij je bureauaccessoires. Maar nu vraag je je misschien af, hoe maak ik schermafbeeldingen op mijn pc en mobiele apparaat? Kan ik een schermafbeelding maken op Windows? Nou, hieronder vind je een uitgebreide lijst van hoe je schermafbeeldingen maakt op verschillende apparaten. Hoe maak je een screenshot op de computer? Lees snel verder!

img
De kracht van een schermafbeelding is de mogelijkheid om een moment in de technologie te bevriezen, zodat we het kunnen delen of erover kunnen nadenken wanneer we maar willen.

Hoe kan ik een printscreen maken van Windows, Mac, iPhone en Android

Van de toetsfunctie voor het afdrukken van het scherm tot het gebruik van het venster van het knipgereedschap, er zijn veel verschillende manieren om schermafbeeldingen te maken, afhankelijk van het apparaat waarop je je bevindt. Wil je bijvoorbeeld een schermafbeelding maken in Windows? Een screenshot in Windows kan iedereen.

Hieronder volgt een volledige lijst van elk belangrijk apparaat waarmee je een screenshot-tool wilt gebruiken, of het nu een ingebouwde screenshot-app is of een app van derden. Ontdek nu hoe je eenvoudig en snel een iPhone screenshot maakt. Een printscreen maken in Windows en printscreen maken op laptops is nu makkelijker dan ooit.

Hoe maak je een screenshot op laptop, hoe maak je een screenshot op PC

Als het gaat om computers, is de screenshot-tool bijna net zo oud als de software zelf. Samen met veel verschillende in-screen manieren om het hele scherm vast te leggen, zijn er ook veel verschillende snelkoppelingen zoals de printscreen-toets. Of je nu op een Mac of een Windows-apparaat werkt, hier lees je hoe je een schermvullende schermafdruk maakt. Een screenshot maken is erg gemakkelijk, iedereen kan het!

Een screenshot maken op een Mac

Bij het maken van schermafdrukken op een MacBook zijn er veel verschillende sneltoetsen voor schermafbeeldingen. Afhankelijk van of je het hele scherm of specifieke elementen wilt, is de eenvoudigste manier om de volgende sneltoetsen te gebruiken:

 1. Om het hele scherm vast te leggen: Druk op Shift + Command + 3. De afbeelding wordt opgeslagen als een bestand op je bureaublad.
 2. Om een geselecteerd deel van het scherm vast te leggen: Druk op Shift + Command + 4. De cursor verandert in een dradenkruis, zodat je kunt klikken en rechthoekig kunt slepen om het gebied te selecteren dat je wilt vastleggen. Deze afbeelding wordt automatisch opgeslagen op je bureaublad.
 3. Leg een specifiek venster of menu vast: Druk op Shift + Command + 4. De cursor verandert in een dradenkruis. Druk op de spatiebalk. De cursor verandert in een camerapictogram. Beweeg het camerapictogram over het venster of menu dat je wilt vastleggen en klik erop. De afbeelding van het venster of menu wordt opgeslagen als bestand op je bureaublad.

Als je wilt weten hoe je een schermafbeelding maakt op de Mac, kun je voor macOS Mojave (10.14) of de volgende snelkoppelingen gebruiken om een schermafbeelding te maken met meer opties:

 1. Om een deel van het scherm vast te leggen en te openen in Markup: Druk op Shift + Command + 5. Een taakbalk voor schermafbeeldingen verschijnt onderaan het scherm. Je kunt verschillende opties kiezen zoals een geselecteerd deel vastleggen, het hele scherm vastleggen of een beeldopname maken. Zorg dat datgene waarvan je een screenshot wilt maken, op je scherm staat. Na het vastleggen wordt de schermafbeelding geopend in Markup voor verdere bewerking.
 2. Om een specifiek venster of menu vast te leggen met de werkbalk Schermafbeelding: Druk op Shift + Command + 5 om de taakbalk Schermopname op te roepen. Klik op de opties "Geselecteerd venster vastleggen" of "Menu vastleggen" in de werkbalk. De cursor verandert en je kunt het venster of menu selecteren dat je schermvullend wilt vastleggen.

Onthoud dat deze sneltoetsen bedoeld zijn voor MacBook-apparaten met macOS. Als je een andere versie van macOS hebt, kunnen de sneltoetsen iets afwijken.

Screenshot Apple maken? Hoe het scherm afdrukken op de Mac

Helaas is er niet één toets om het scherm af te drukken op de Mac of andere Apple-apparaten. Je kunt echter hetzelfde bereiken als met een printscreen-toets door tegelijkertijd op Shift + Command + 3 te tikken om een schermafdruk van het hele scherm te maken. Zorg dat het scherm dat je wilt vastleggen zichtbaar is.

Hoe maak je een schermafdruk op Windows 7, 8, 10 & 11

Om schermafdrukken te maken op een Windows-computer, kun je verschillende methoden gebruiken. Sommige van deze manieren om een schermafdruk te maken op een computerscherm zijn toepasbaar in Windows 7, 8, 10 en 11, maar sommige functies zijn alleen beschikbaar in nieuwere versies:

 1. Om het volledige scherm vast te leggen: Druk op de toets Print Screen (PrtScn) op je toetsenbord. Met deze sneltoets wordt een afbeelding van je scherm automatisch opgeslagen op het clipboard, zodat je gemakkelijk afbeeldingen kunt invoegen in Microsoft Word of je map met afbeeldingen.
 2. Leg het actieve venster vast: Druk op Alt + Print Screen (PrtScn) op je toetsenbord. Hiermee maak je een schermafdruk van het huidige actieve venster en sla je deze op het clipboard op. Je kunt het vervolgens in een beeldbewerkingsprogramma plakken en opslaan.

Hoe je de snelkoppeling van de knoptool gebruikt in plaats van de Windows-snelkoppeling 'Scherm afdrukken'

Als je je schermafbeeldingen verder wilt aanpassen, is het knipgereedschap van Windows een uitstekende functie om te gebruiken. Om deze tool te gebruiken, zoek je naar "Snipping Tool" in het Windows-startmenu. Open de toepassing "Snipping Tool " en klik op "Nieuw" om een schermafbeelding te maken. Je kunt het gebied selecteren dat je wilt vastleggen met behulp van verschillende knipmodi (rechthoekig, vrije vorm, venster of volledig scherm). Dat selecteren doe je door de linkermuisknop ingedrukt te houden en vervolgens de muis te bewegen. Na het vastleggen kun je de schermafbeelding annoteren of opslaan.

Op Windows 10 en hoger kun je ook de tool "Snip & Sketch" gebruiken. Druk hiervoor op Windows-toets + Shift + S op je toetsenbord. Het scherm wordt gedimd en de tool "Snip & Sketch" verschijnt bovenaan het scherm. Je kunt kiezen uit verschillende knipopties (rechthoekig, vrije vorm, venster of volledig scherm) en de schermafbeelding vastleggen. Het wordt gekopieerd naar het klembord en je kunt het in een beeldbewerkingsprogramma plakken om het op te slaan.

Screenshots maken voor gamers op de PC

Als je een afbeelding van je scherm wilt vastleggen tijdens het gamen, kun je vaak het beste de Windows-gamebalk gebruiken (voor het vastleggen van games en apps). Druk simpelweg op de Windows-toets (toets met het Windows-logo erop) + G om de "Windows Game Bar" te openen.

Klik vervolgens op het camerapictogram om een schermafbeelding te maken van het actieve specifieke venster of spel. Je kunt de schermafbeelding openen via het tabblad "Captures" in de Game Bar.

Deze methoden zijn geschikt voor de meeste Windows-computers en -versies, zodat je de sneltoetscombinaties van Windows kunt gebruiken om je scherm vast te leggen wanneer je maar wilt. Je kunt vervolgens de bestandsverkenner gebruiken om je schermafbeeldingen terug te vinden of ze op te slaan in de mappen van je voorkeur.

Hoe maak ik een schermafbeelding op Windows Vista

Hoewel Windows Vista een veel ouder besturingssysteem is, functioneert het op dezelfde manier als nieuwere versies van Windows en kun je nog steeds de toets Print Screen (PrtScn) op je toetsenbord gebruiken om een schermafbeelding van het volledige scherm te maken. Deze Print Screen (PrtScn) toets slaat je schermafbeeldingen automatisch op het klembord op, waar je ze kunt plakken als een jpg-bestand of een png-bestand.

Om een specifiek actief venster vast te leggen, moet je op Alt + Print Screen (PrtScn) op je toetsenbord drukken. Hiermee maak je een schermafbeelding van het huidige actieve venster en sla je deze op het klembord op.

Helaas bevat Windows Vista, als oudere versie van Windows, niet standaard het knipgereedschap in de Starter en Home Basic edities. In andere edities is het wel beschikbaar. Je kunt controleren of het beschikbaar is door te zoeken naar 'Knipgereedschap' in het dialoogvenster Startmenu.

Als het aanwezig is, selecteer je "Knipgereedschap", klik vervolgens op "Nieuw" en selecteer daarna het gebied dat je wilt vastleggen. Je kunt vervolgens aantekeningen maken of de schermafbeelding opslaan.

img
Profiteer van het digitale moment, ongeacht het apparaat.

Hoe maak ik een schermafbeelding op mobiele apparaten en andere platforms

De mogelijkheid van een screenshot maken is misschien wel begonnen op computers, maar tegenwoordig willen mensen een screenshot maken op veel verschillende apparaten, van telefoons en tablets tot spelconsoles. Hier is alles wat je moet weten over hoe je een screenshot maakt op verschillende apparaten, zoals een screenshot maken op Windows, een screenshot maken op Android en een schermafbeelding op iPhone.

Hoe maak ik een screenshot op Android-apparaten

Op Android-apparaten heb je een aantal verschillende methoden om screenshots te maken, afhankelijk van het apparaatmodel en de Android-versie. Hier zijn enkele veelgebruikte manieren om screenshots te maken op Android:

Hoe maak je een screenshot op Android via de fysieke knoppenmethode

Een van de meest gebruikelijke en eenvoudigste manieren om een screenshot te maken op Android-apparaten is door de aan/uit-knop en de knop "Volume omlaag" tegelijkertijd ingedrukt te houden totdat je een visuele indicatie ziet dat er een screenshot is gemaakt. Druk tegelijkertijd op beide knoppen, dat is erg belangrijk.

Deze methode werkt op de meeste Android-apparaten, waaronder Samsung, Google Pixel en vele andere.

Hoe maak je een screenshot op Android via de Power Menu-methode

Op bepaalde Android-apparaten met Android 11 of hoger kun je een screenshot maken door de aan/uit-knop ingedrukt te houden om het powermenu te openen.

In dit mini-menu moet je handmatig "Screenshot" of "Maak schermafbeelding" kunnen selecteren, waardoor het mini-menu wordt geminimaliseerd en er een schermafbeelding van je scherm wordt gemaakt, die automatisch wordt opgeslagen in je map met foto's of schermafbeeldingen.

Hoe maak je een schermafbeelding op Android via de snelle instellingen, hoe kun je een schermafbeelding maken Samsung

Een andere manier om snel een printscreen te maken op Android-apparaten is door het paneel met snelle instellingen te openen. Dit kan worden geopend door met twee vingers naar beneden te vegen vanaf de bovenkant van het scherm, of op sommige apparaten door één keer naar beneden te vegen en vervolgens weer naar beneden te vegen om het paneel volledig uit te vouwen.

Op zoek naar een printscreen-toets? Op dit paneel moet je zoeken naar een pictogram/knop 'Screenshot' of 'Capture' in het paneel met snelle instellingen. Je kunt er eenvoudigweg op tikken of je muis gebruiken en dan een screenshot maken. Vaak kun je ook video's van je scherm opnemen via dit snelle paneel, al is deze functie niet op alle systemen beschikbaar. Je kunt de opname stoppen via een kleine stopknop rechtsboven of linksboven.

Hoe maak je een screenshot op Android via de Palm Swipe-methode

Deze methode is beschikbaar op bepaalde Android-apparaten, zoals Samsung Galaxy-telefoons. Ga naar de apparaatinstellingen, zoek naar "Palm swipe to capture" of een vergelijkbare optie en schakel deze in. Als deze optie is ingeschakeld, kun je een schermafbeelding maken door met de rand van je hand horizontaal over het scherm te vegen. Bovenin de notificatiebalk van je beeldscherm komt nu een icoontje te staan, dat aangeeft dat je een schermafbeelding hebt gemaakt. Dit is een makkelijke manier om een screenshot te maken in Android.

Na het maken van een schermafbeelding kan er kort een melding verschijnen dat de schermafbeelding is opgeslagen. Je hebt ook toegang tot je schermafbeeldingen in de Galerij-app of Foto's-app waar ze meestal worden opgeslagen in een map "Schermafbeeldingen". Van daaruit kun je de gemaakte schermafbeeldingen bekijken, bewerken en doorsturen door eenvoudig een scherm te selecteren.

Screenshot iPhone, hoe werkt dat? Zo maak je een schermafbeelding op een iPhone

Op vrijwel alle iPhones (met of zonder Touch ID) kun je deze eenvoudige methode gebruiken om een schermafbeelding te maken:

 1. Druk tegelijkertijd op de zijknop aan de rechterkant of de bovenkant (bovenste knop) van je iPhone (afhankelijk van het model) en op de knop "Volume omhoog" aan de linkerkant van je iPhone.
 2. Druk snel op beide knoppen en laat ze tegelijkertijd los. Je zou een flits op het scherm moeten zien en een camerasluitergeluid moeten horen (als het geluid van je apparaat is ingeschakeld) om aan te geven dat de schermafbeelding is gemaakt.
 3. De schermafbeelding wordt opgeslagen in je Foto's-app en je kunt deze openen wanneer je maar wilt door naar je Foto's-app te gaan.

Hoe maak je een schermafbeelding op iPads

Om een schermafbeelding te maken op een iPad, kun je de volgende methode gebruiken:

 1. Zoek de knoppen: Zoek de slaap/wektoets (ook bekend als de aan/uit-knop) die zich meestal in de rechterbovenhoek van je iPad bevindt (kan zich op verschillende modellen op een andere plek bevinden). Zoek daarnaast de home-knop op de voorkant van je iPad onder het scherm.
 2. Maak de schermafbeelding: Houd de slaap/wektoets en de thuisknop tegelijkertijd ingedrukt. Als je iPad geen home-knop heeft (zoals de iPad Pro 2018 en nieuwer), houd je de slaap/wektoets en de volume omhoog-toets tegelijkertijd ingedrukt. Zorg ervoor dat je de knoppen snel indrukt en loslaat.
 3. Bekijk de schermafbeelding: Na het vastleggen van de printscreen zie je een flits op het scherm en hoor je mogelijk een sluitergeluid van de camera (als het geluid van je apparaat is ingeschakeld). De schermafbeelding wordt opgeslagen in de Foto's-app op je iPad.

Opgeslagen schermafbeeldingen kun je vinden in de Foto's-app op je iPad. Navigeer naar het album "Screenshots" en het meest recente screenshot verschijnt onderaan het album.

Een screenshot maken: Hoe maak je een screenshot op een Xbox of PlayStation

Het maken van een screenshot op Xbox- en PlayStation-consoles kan variëren, afhankelijk van het specifieke model en de softwareversie.

Voor Xbox-apparaten

Bij Xbox Series X/S en Xbox One druk je tijdens het spelen op de Xbox-knop op je controller om het gidsmenu te openen. Navigeer naar het tabblad "Vastleggen en delen" en selecteer "Een schermafbeelding maken". Voor Xbox Series X/S kun je ook op de knop "Delen" op je controller drukken om direct een screenshot te maken.

Voor PlayStation-apparaten

Op de PlayStation 5 druk je tijdens het spelen van een game op de knop met het kleine pictogram dat op een camera lijkt. Onderaan het scherm verschijnt een menu. Selecteer daar 'Maak schermafbeelding' en je hebt in een handomdraai een schermafbeelding gemaakt.

Voor de PlayStation 4 druk je tijdens het spelen met de pijltoetsen op de deelknop op je DualShock 4-controller (de knop met het kleine pictogram dat eruitziet als een vierkantje). Hierdoor verschijnt het deelmenu. Druk vervolgens op de "driehoek"-knop om een printscreen op te slaan.

Op PlayStation-consoles kun je de instellingen voor schermafbeeldingen, zoals het afbeeldingsformaat en de kwaliteit, aanpassen via de console-instellingen of het menu met vastlegopties. Op Xbox-consoles kun je alleen via de console-instellingen wijzigen waar je schermafbeeldingen worden opgeslagen.

Van Mac tot Android, elk platform biedt ons een canvas en een schermafbeelding is onze verfkwast.

Conclusie: De waarde van schermafbeeldingen

De mogelijkheid om schermafbeeldingen te maken en de inhoud van je scherm vast te leggen is een vitaal onderdeel van de moderne tijd en is zeer handig: van het vastleggen van belangrijke informatie op een website of Word-document tot het vastleggen van een grappige afbeelding of het delen van de context van je scherm met collega's.

Als het gaat om het bouwen van je website en het uitbreiden van het profiel ervan, wil je er zeker van zijn dat je website screenshot-waardig is voor elke klant of bezoeker, en hiervoor is Site.nl de perfecte oplossing. Site.nl biedt een alles-in-één oplossing, die je hele webbouwreis vereenvoudigt door diensten als domeinregistratie, hosting, email, SSL en het maken van websites in één handig pakket aan te bieden.

Of je nu hulp nodig hebt bij het beveiligen van je website of het gebruik van hulpmiddelen voor websitebouw, of gewoon zeker wilt weten dat jouw website er zo geweldig uitziet dat iedereen er een screenshot van wil maken, Site.nl is de ideale alles-in-één tool voor jou! Samen met ons uitgebreide pakket voor het bouwen en onderhouden van websites zorgen we ervoor dat we voldoen aan de EU-regelgeving. Zo kun je met een gerust hart omgaan met klantgegevens en zakendoen binnen de Europese Unie.

Met de beste klantenservice die beschikbaar is op het web, biedt Site.nl gebruikers alle tools, technische ondersteuning en begeleiding die nodig zijn om een geweldig uitziende en zeer functionele website te maken. Met ons alles-in-één-pakket is Site.nl de ideale uitgebreide en betrouwbare optie voor het beheren van je online aanwezigheid, en dat alles tegen een uiterst betaalbare prijs.

Maak vandaag nog een screenshot van je website en meld je aan bij Site.nl!

Dit artikel is onderdeel van de collectie
#Tips&Tricks

Deel het!

Klaar om jouw domein te zoeken?

Andere artikelen van ons