De alles-in-één domeinnaam en webhosting oplossing
globe
Terug naar Nieuws
WordPress website maken - Hoe werkt WordPress?

Wil je je eigen website maken, maar weet je niet waar je moet beginnen? WordPress is een gratis platform dat door iedereen gebruikt kan worden, ongeacht hun niveau van technische expertise. In deze WordPress handleiding vertellen we je over de basisprincipes van het opzetten van een WordPress website. We behandelen alles van het kiezen van een domeinnaam en een hosting plan, tot het installeren van thema's en plugins. Dus of je nu een complete beginner bent of gewoon een opfriscursus nodig hebt, deze WordPress website maken handleiding / WordPress tutorial Nederlands is voor jou!

Wat is WordPress?

WordPress is een open source content management systeem (CMS) waarmee je eenvoudig een website of blog kunt maken en onderhouden. Het is gratis te gebruiken en er zijn duizenden gratis plugins en themes beschikbaar om je WordPress website of blog precies naar je smaak te maken. WordPress is ontwikkeld in 2003 door Matt Mullenweg en is sindsdien uitgegroeid tot 's werelds meest gebruikte CMS met een marktaandeel van ruim 60%.

WordPress uitleg: Hoe werkt het precies?

Het CMS is gebaseerd op PHP en een MySQL-database. Dat betekent dat je met WordPress dynamische webpagina’s kunt maken. Met andere woorden: de pagina’s worden niet alleen opgeslagen als statische HTML-bestanden, maar worden ‘gegenereerd’ wanneer iemand de pagina bezoekt. Dit heeft als voordeel dat je met één wijziging in het CMS, de wijziging automatisch doorvoert op alle pagina’s die gebruikmaken van hetzelfde design. In WordPress maak je een website of blog door een WordPress thema (design/lay out) te kiezen en deze te personaliseren met je eigen logo, tekst en eventueel foto’s en video’s.

Je kunt ook plug-ins toevoegen om extra functionaliteiten toe te voegen, zoals een contactformulier of een agenda.

Een voordeel van je website maken met WordPress is dat jij je website daarna zelf snel en eenvoudig kunt uitbreiden. Als je bedenkt dat je in de toekomst misschien meer pagina’s of functies wilt toevoegen, is WordPress een uitstekende keuze. Je hoeft niet alles vanaf het begin perfect te maken, maar kunt je website geleidelijk aan uitbreiden.

Wie gebruikt het?

WordPress wordt gebruikt door zowel individuen als bedrijven. Het maakt het makkelijk voor mensen om een website of blog te starten en te onderhouden zonder veel technische kennis. WordPress websites beslaan ongeveer 30% van alle websites die op het internet staan.

Het grote voordeel van WordPress is dat het makkelijk te gebruiken is. Je hoeft geen technische kennis te hebben om een WordPress-website te maken of te onderhouden. Er zijn duizenden gratis WordPress themes en plugins beschikbaar die je eenvoudig kunt installeren om een goede WordPress website te bouwen en je website of blog een unieke look te geven.

Ook bedrijven gebruiken WordPress steeds vaker. Dankzij de vele mogelijkheden die WordPress biedt, is het een ideaal platform voor bedrijven om hun online aanwezigheid mee te vergroten. WordPress biedt een eenvoudige manier om een professionele website of webshop te maken en te onderhouden.

img
Het grote voordeel van WordPress is dat het makkelijk te gebruiken is.

Waarom een website maken met WordPress?

Waarom WordPress kiezen? Dit is de vraag die velen stellen. WordPress is een krachtig platform, maar het is ook gebruiksvriendelijk en flexibel. Hier zijn enkele redenen waarom je jouw eigen WordPress website zou moeten bouwen.

Flexibel

WordPress kun je erg flexibel gebruiken. Het kan worden gebruikt voor alles, van eenvoudige blogs tot aan geavanceerde WordPress websites en webshops. Dankzij de vele diverse plugins en themes die beschikbaar zijn, is er vrijwel altijd een manier om WordPress aan te passen aan jouw specifieke behoeften.

Gebruiksvriendelijk: zelf website maken WordPress

WordPress is eenvoudig te gebruiken, zelfs voor mensen die weinig tot geen technische kennis hebben. WordPress installeren is gemakkelijk. De interface en WordPress dashboard zijn logisch en intuïtief. Bovendien zijn er veel hulpmiddelen beschikbaar waar je uitleg kunt vinden, zoals online documentatie en video-tutorials. Hiermee kun je snel aan de slag met je WordPress site.

Krachtig

Hoewel WordPress eenvoudig te gebruiken is, is het ook krachtig. Dankzij de vele features die beschikbaar zijn, kun je precies maken wat je wilt. Of je nu een eenvoudige website wilt maken of een geavanceerde webapplicatie, WordPress is up to the task.

Betrouwbaar

WordPress wordt al jarenlang gebruikt door grote bedrijven en organisaties, waaronder The Guardian, Forbes, and The New York Times. Dit betekent dat WordPress betrouwbaar is en goed onderhouden wordt.

WordPress is gratis

Ten slotte is het gebruik van WordPress gratis. Je hoeft geen licentie te kopen of maandelijkse abonnementskosten te betalen. Je kunt daarnaast veel gratis plugins en gratis thema's vinden. Dit maakt het een uitstekende keuze voor mensen die op zoek zijn naar een betaalbare website-optie.

WordPress website bouwen: Hoe maak je een website met WordPress?

Website maken met WordPress: Domeinnaam en WordPress hosting

Wil je een WordPress site maken? Hopelijk helpt deze handleiding je als je dingen zoals "Website bouwen met WordPress" of "WordPress site bouwen" hebt gezocht. Het eerste wat je moet doen is een hostingpakket en een domeinnaam aanschaffen. Er zijn veel hosting providers waar je dit kunt doen. Site.nl biedt je een unieke oplossing waarbij alles is inbegrepen bij je domeinnaam met een alles in één pakket, dit vind je alleen bij deze hosting provider. Bij Site.nl registreer je alleen een domeinnaam en kies je voor het alles in één pakket en krijg je er snelle hosting bij door middel van ons hoogwaardige hostingpakket. Je betaalt dus alleen voor je domeinnaam, kiest je optionele alles-in-één pakket en al het andere is inbegrepen. Als je je hostingpakket hebt geactiveerd, kun je via het dashboard van Site.nl inloggen in het controlepaneel van je hosting. In het controlepaneel kun je de instellingen van je hosting beheren en de WordPress-software installeren. Site.nl is een zeer intuïtieve en gemakkelijke hosting provider en je krijgt er ook onbeperkt dataverkeer bij.

Website maken WordPress: Één-klik WordPress installatie bij Site.nl

Site.nl biedt je één-klik installatie aan voor 300+ open source systemen, waaronder WordPress. WordPress installeren doe je dus met een klik op de muis in je webhostingaccount. Tijdens de WordPress installatie moet je een aantal instellingen configureren, zoals de taal van je website en de administratorgegevens. Als je de WordPress-software hebt geïnstalleerd, kun je inloggen in het WordPress-dashboard met de administratorgegevens die je tijdens het installatieproces hebt ingevoerd.

Website maken met WordPress: WordPress thema selecteren

In het WordPress-dashboard vind je verschillende opties om je website verder te configureren. In de sectie Weergave kun je bijvoorbeeld het thema van je WordPress website selecteren. Er zijn verschillende WordPress thema's die gratis zijn en die je kunt gebruiken om je website een unieke uitstraling te geven. Ook kun je een betaalde WordPress thema vinden. Als je een WordPress thema hebt geselecteerd, kun je in de sectie Instellingen het logo toevoegen van je website en de titel en beschrijving van je website invoeren.

Website maken met WordPress: Pagina's toevoegen

In de sectie Pagina’s kun je een nieuwe WordPress pagina maken en bestaande pagina's bewerken. Als je een nieuwe pagina toevoegt, kun je de pagina titel invoeren, de pagina inhoud toevoegen en een afbeelding toevoegen. Je kunt ook bestaande pagina’s bewerken door op de pagina te klikken en de pagina titel, inhoud en afbeelding aan te passen. Als je een ander thema kiest, let er dan op dat je website er ook goed uitziet op mobiele apparaten.

Hoe werkt WordPress: Menu-items toevoegen

Om menu-items toe te voegen aan je WordPress website, ga je naar het menu-beheerpaneel en klik je op "Items toevoegen". Vanaf hier kun je een nieuw menu-item toevoegen door te klikken op "Toevoegen aan menu". Vul vervolgens de velden in voor de naam van het menu-item, de URL en een eventuele beschrijving. Klik daarna op "Toevoegen aan menu" om het item op te slaan.

Hoe werkt WordPress: Berichten / blogs toevoegen

In de sectie Berichten kun je nieuwe berichten toevoegen aan je WordPress website. Als je een bericht toevoegt, kun je de titel van het bericht invoeren, de inhoud van het bericht toevoegen en een afbeelding toevoegen. Je kunt ook bestaande berichten bewerken door op het bericht te klikken en de titel, inhoud en afbeelding aan te passen.

Website bouwen WordPress: Plugins installeren

In de sectie plugins kun je extra functionaliteit toevoegen aan je website door diverse plugins te installeren. WordPress heeft een groot aanbod aan gratis en betaalde plugins die je kunt gebruiken om je website nog meer mogelijkheden te geven. Bijvoorbeeld, als je een contactformulier op je website wilt hebben, kun je een gratis plugin installeren die een contactformulier op je website toevoegt. Als je een plugin hebt gevonden die je wilt gebruiken, kun je de plugin installeren door op de knop ‘Installeren’ te klikken. Vergeet niet je WordPress plugins regelmatig te updaten zodat je website veilig blijft.

Website bouwen WordPress: Gebruikers aanmaken

In de sectie Gebruikers kun je nieuwe gebruikers toevoegen aan je website. Als je een nieuwe gebruiker toevoegt, kun je de gebruikersnaam en het wachtwoord invoeren. Je kunt ook de rol van de gebruiker toewijzen. WordPress heeft verschillende rollen, zoals administrator, redacteur, auteur en abonnee. Als je een nieuwe gebruiker toevoegt, kun je ook aangeven of de gebruiker een administrator, redacteur, auteur of abonnee is.

Elementor plugin (gratis versie) installeren

Elementor is een gratis plugin (er is ook een betaalde versie) voor WordPress die je toestaat om pagina's en berichten op een visueel aantrekkelijke manier te maken, zonder dat je hiervoor een programmeur nodig hebt.

Elementor werkt door middel van 'drag and drop', wat betekent dat je simpelweg elementen naar je pagina of bericht sleep om ze toe te voegen. Je hoeft hiervoor geen code te schrijven of te begrijpen.

Elementor biedt ook een aantal handige tools om je pagina's en berichten nog aantrekkelijker te maken. Zo kun je bijvoorbeeld een achtergrondafbeelding toevoegen, een slider maken of een 'call to action'-button toevoegen. Er zijn veel verschillende Elementor-themes beschikbaar, zodat je voor elk type website geschikt theme kunt vinden.

Elementor is een plugin die je echt moet proberen als je WordPress gebruikt. Deze plugin maakt het maken van mooie pagina's en berichten heel eenvoudig en je hoeft hiervoor geen enkele code te kennen.

Vind de domeinnaam die bij jou past!

Als je eenmaal jouw gewenste domeinnaam hebt geregistreerd, ben je eigenlijk al een stap dichter bij het maken van een WordPress-site. Het registreren van de perfecte domeinnaam is niet zo moeilijk of ingewikkeld als het misschien klinkt, en het hoeft ook niet veel te kosten. Er zijn veel registrars die domeinnamen verkopen voor een paar euro per jaar. Als je een domeinnaam hebt geregistreerd met een alles-in-één pakket bij Site.nl, heb je ook gelijk een plek voor WordPress-site hosting. Op Site.nl kunt u zelfs een alles-in-één pakket krijgen met uw domeinnaam, inclusief onbeperkt dataverkeer. Je kunt op dit WordPress hostingpakket heel gemakkelijk een WordPress website installeren door middel van de één-klik installatie functie die wordt aangeboden. Daarnaast maken wij dagelijkse back-ups van jouw WordPress website. Dit is dus de beste WordPress hosting voor jouw website.

Een van de grootste voordelen van het registreren van een domeinnaam voor je WordPress-site is dat het je toestaat om een unieke en herkenbare URL te maken voor je site. Dit maakt je site een stuk professioneler en makkelijker te onthouden voor je bezoekers.

Het registreren van een domeinnaam is ook een goede investering voor de toekomst. Als je WordPress-site eenmaal succesvol is, zal je domeinnaam ook meer waard worden. Het is verstandig om zoveel mogelijk domeinextensies vast te leggen zodat je in de toekomst jouw WordPress website gemakkelijk kunt uitbreiden.

Jouw allereerste WordPress website

Als je een website wilt maken, is WordPress een uitstekende keuze. Het is een krachtig platform waarmee je een professionele website kunt maken, zonder dat je veel technische kennis nodig hebt. WordPress brengt veel voordelen met zich mee, is gebruiksvriendelijk en eenvoudig te leren, dus ook als je nog nooit een website hebt gemaakt, kun je snel aan de slag.

WordPress kun je flexibel gebruiken. Er zijn veel verschillende soorten gratis WordPress-thema’s en -plugins die je kunt gebruiken om je website precies te maken zoals je wilt. Je kunt ook een premium WordPress thema kopen. En als je toch iets wilt veranderen, is dat ook eenvoudig te doen.

Een ander voordeel van je website maken met WordPress is dat jij je website daarna zelf snel en eenvoudig kunt uitbreiden. Als je bedenkt dat je in de toekomst misschien meer pagina’s of functies wilt toevoegen, is WordPress een uitstekende keuze. Je hoeft niet alles vanaf het begin perfect te maken, maar kunt je website geleidelijk aan uitbreiden.

Ten slotte is jouw WordPress website ook veilig en betrouwbaar. Er komen regelmatig nieuwe updates beschikbaar die je website veilig houden. Je moet dus niet vergeten je WordPress website te updaten.

Kortom, als je een website wilt maken, is WordPress installeren een uitstekende keuze. Het is gebruiksvriendelijk, flexibel en veilig, en je kunt er eenvoudig een professionele website mee maken.

Kies een betrouwbare en snelle WordPress hosting provider zoals Site.nl. Site.nl biedt je nog vele andere extra's, zoals onbeperkt dataverkeer, onbeperkt e-mailadressen, een SSL certificaat en dagelijkse back-ups.

WordPress is flexibel en makkelijk uit te breiden

WordPress is een fantastisch platform voor veel verschillende soorten websites. Het is eenvoudig te gebruiken, flexibel en heeft een groot aantal plugins beschikbaar die ervoor zorgen dat je website precies doet wat jij wilt.

Of je nu een eenvoudige WordPress blog wilt maken, een zakelijke website of iets helemaal unieks, WordPress is een uitstekende keuze. In dit gedeelte bespreken we waarom WordPress zo geschikt is voor verschillende soorten websites en welke plugins je nodig hebt voor die soorten websites.

Eenvoudige blog maken WordPress

Een WordPress blog maken is misschien wel het eenvoudigste wat je kunt doen. Je hoeft geen enkele technische kennis te hebben en je kunt meteen aan de slag.

Het enige wat je nodig hebt is een WordPress-thema en een gratis plugin voor een contactformulier (als je dat wilt).

Er zijn duizenden WordPress-thema's beschikbaar, dus je kunt er zeker een vinden die bij jouw stijl en doelen past. Als je nog niet weet welk thema je wilt gebruiken, kun je deze lijst met de beste WordPress-thema's bekijken.

Voor een contactformulier heb je een plugin nodig. Wij raden Contact Form 7 aan. Het is eenvoudig te gebruiken, gratis en heeft veel opties.

Zakelijke websites

Als je een zakelijke WordPress website wilt maken, heb je meestal wat meer functionaliteit nodig dan een eenvoudige blog.

Gelukkig zijn er ook plugins voor zakelijke WordPress websites. Een van de meest populaire is WooCommerce. WooCommerce is een plugin die je een online winkel kunt laten maken.

Het is perfect voor bedrijven die producten willen verkopen, maar ook diensten kunnen verkopen via WooCommerce. Het is eenvoudig te gebruiken en heeft veel opties, zoals betaalmethoden, verzendmethoden en meer.

Als je een bedrijf hebt dat diensten aanbiedt, is het misschien fijn om een plugin te hebben waarmee je afspraken kunt maken met je klanten. Wij raden Easy Appointments aan.

Easy Appointments is een plugin die je een online agenda laat maken. Je klanten kunnen een afspraak maken via je website en alles wordt automatisch in je agenda geplaatst.

Als je een zakelijke website wilt maken, is het ook belangrijk dat je een plugin hebt die zoekmachine-optimalisatie (SEO) doet. Wij raden Yoast SEO aan. Yoast SEO is een plugin die je helpt je website beter te laten ranken in zoekmachines, zoals Google.

Het helpt je bij het schrijven van goede titels en metatags, het maken van sitemaps en het toevoegen van social media-knoppen. Yoast SEO is een van de meest populaire WordPress-plugins en wordt door miljoenen mensen gebruikt.

Unieke WordPress websites maken

Als je een unieke WordPress website wilt maken, heb je meestal wat meer technische kennis nodig. Maar ook als je geen technische kennis hebt, is het mogelijk om een unieke website te maken met WordPress.

img
Als je een WordPress-website wilt maken, hoef je geen techneut te zijn.

Zelf WordPress website maken, extra tips

Als je een WordPress-website wilt maken, hoef je geen techneut te zijn. Er zijn een aantal eenvoudige tips die je kunnen helpen om een ​​prachtige website te maken die bij je past.

1. Kies een geweldig WordPress thema

Er zijn duizenden gratis en betaalde WordPress-thema's beschikbaar. Kies een thema dat bij je bedrijf of merk past. Als je niet weet waar je moet beginnen, kun je een zoekopdracht doen in Google of een populair thema zoals Divi of Avada selecteren.

2. Kies geweldige WordPress hosting

Je webhost is waar je je website zal hosten. Kies een betrouwbare en snelle WordPress hosting provider zoals Site.nl. Site.nl biedt je nog vele andere extra's, zoals onbeperkt dataverkeer, onbeperkt e-mailadressen, een SSL certificaat en dagelijkse back-ups. Daarnaast is het belangrijk dat je snelle WordPress hosting gebruikt, zodat je website snel laadt. Bij Site.nl maken we gebruik van SSD schijven zodat onze servers razendsnel functioneren.

3. Kies een geweldig domein

Je domeinnaam is je website-adres. Kies een kort en gemakkelijk te onthouden domeinnaam. Probeer je bedrijfsnaam of merknaam te gebruiken. Op Site.nl kun je een hostingpakket met je domeinnaam krijgen, zodat je meteen aan de slag kunt met het installeren van WordPress.

4. Gebruik een one-click WordPress installatie tool

Nadat je een WordPress hosting provider en domein hebt gekozen, is het tijd om WordPress te installeren. Gebruik de one-click installatie tool van Site.nl zodat je je WordPress snel en gemakkelijk kunt installeren en updaten.

5. Maak je website via het WordPress dashboard

Nu je WordPress hebt geïnstalleerd, kun je aan de slag met het maken van je website. Je kunt pagina's en berichten toevoegen, afbeeldingen, video's en andere media uploaden, plugins installeren, ander thema kiezen, en nog veel meer.

6. Promoot je website

Nadat je website klaar is, is het tijd om het te promoten. Je kunt social media gebruiken, een blog starten, e-mailmarketing gebruiken, search engine optimization (SEO) toepassen, adverteren, en nog veel meer. Probeer zoveel mogelijk verschillende manieren uit om je website onder de aandacht te brengen.

7. Houd je website bijgewerkt

Als je eenmaal bezoekers hebt, is het belangrijk om je WordPress website up-to-date te houden. Voeg regelmatig nieuwe content toe, zorg ervoor dat je plugins en software up-to-date zijn, en houd je website veilig en vrij van spam. Vergeet niet een anti-spam WordPress plugin zoals Akismet te installeren. Zorg regelmatig voor back-ups van je website. Als er dan toch eens iets fout gaat, dan kun je gemakkelijk je website herstellen.

Veelgestelde vragen over een WordPress website maken

Hoeveel websites maken gebruik van WordPress?

WordPress wordt gebruikt door ongeveer 32% van alle websites op internet. Dat is ongeveer 74 miljoen websites! Inmiddels is het CMS uitgegroeid tot een van de meest populaire manieren om een website of blog te maken.

Wat kost WordPress? / Gratis website maken WordPress

Aangezien WordPress gratis is, hoeveel geld kost het dan om een WordPress-website of -blog te maken? Welnu, het antwoord is: het kost je niets. WordPress is een gratis programma en je hoeft geen geld te betalen om het te gebruiken. Er zijn wel kosten verbonden aan het hosten van je WordPress website of blog (hosting is waar je website of blog online geplaatst wordt, zodat mensen je website kunnen bezoeken), maar je kunt WordPress gewoon gratis downloaden en installeren op je eigen computer of server.

Sommige WordPress plugins en thema's kosten wel geld, maar deze hoef je uiteraard niet te gebruiken. Er zijn altijd meer dan genoeg gratis alternatieven voor betaalde thema's en plugins.

Meer over WordPress

WordPress is een open source-software die wordt gebruikt om websites of blogs te maken. Het is een van de meest gebruikte content management systemen op het internet en wordt gehost door WordPress.com, een zusterwebsite van Automattic. WordPress.org, de ontwikkelings- en supportwebsite voor WordPress, wordt ook beheerd door Automattic. WordPress is geschreven in de PHP-programmeertaal en maakt gebruik van een MySQL-database.

WordPress is ontstaan uit een fork van b2/cafelog. b2/cafelog was een gratis weblogpubliceerprogramma dat werd ontwikkeld door Michael Valdrighi. Matt Mullenweg, een medestudent van Valdrighi aan de Universiteit van Houston, begon in 2003 met het ontwikkelen van WordPress nadat Valdrighi had aangekondigd dat hij b2/cafelog niet langer zou onderhouden. Mullenweg was van plan om een aantal verbeteringen aan te brengen in het programma.

In 2004 bracht Mullenweg WordPress uit als open source-software onder de GNU General Public License. Mullenweg is sindsdien de CEO van Automattic, de bedrijf achter WordPress.com en Jetpack. In 2005 introduceerde Automattic een betaalde hosted-versie van WordPress.com. In 2010 werd WordPress.com uitgebreid met een zakelijke versie. WordPress.org blijft de ondersteuningssite voor WordPress-software die door anderen wordt gehost.

In de loop der jaren heeft WordPress een aantal belangrijke updates ontvangen. In 2013 kwam WordPress 3.6 uit, waarin een aantal nieuwe features werden toegevoegd, waaronder een nieuwe editor. In 2014 kwam WordPress 4.0 uit, waarin een aantal nieuwe thema's en een nieuwe media-library werden toegevoegd. In 2015 kwam WordPress 4.1 uit, waarin een aantal nieuwe features werden toegevoegd, waaronder een nieuwe editor. In 2016 kwam WordPress 4.2 uit, waarin een aantal nieuwe features werden toegevoegd, waaronder een nieuwe editor.

Domeinnaam en webhosting aanschaffen

Hopelijk heb je wat gehad aan deze WordPress handleiding. Al met al is WordPress een zeer veelzijdig en gebruiksvriendelijk platform dat voor alles gebruikt kan worden, van het ontwikkelen van een kleine website tot het runnen van een grote online winkel. Met de WordPress plugins pas je je website helemaal aan naar jouw wensen. Als je een gemakkelijke manier zoekt om je bedrijf online te krijgen, raden we je aan je WordPress website te bouwen met Site.nl. Wij bieden je de beste hosting voor je WordPress website. Niet alleen maken we het proces eenvoudig en ongecompliceerd, maar ons team van experts staat ook altijd klaar om je te helpen als je onderweg tegen problemen aanloopt. Dus waar wacht je nog op? Registreer vandaag nog je domeinnaam bij Site.nl en ga aan de slag met WordPress! Bij Site.nl is je domeinnaam met een alles-in-één plan inclusief razendsnelle WordPress hosting, inclusief onbeperkt dataverkeer. Controleer dus snel of jouw gewenste domeinnaam nog vrij is. Hopelijk heeft dit artikel je geholpen als je dingen zoals "WordPress maken" of "website maken in WordPress" hebt gezocht.

Dit artikel is onderdeel van de collectie
#Tips&Tricks

Deel het!

Klaar om jouw domein te zoeken?

Andere artikelen van ons