De alles-in-één domeinnaam en webhosting oplossing
globe
Terug naar Helpdesk
Het verschil tussen IMAP en POP3

Wanneer jij bij Site.nl jouw e-mailadres hebt aangemaakt dan kun je er voor kiezen om je e-mailadres koppelen aan jouw eigen e-mailprogramma. Je hoeft dan niet onze webmail te gebruiken om je emails te lezen, maar je kunt dan gemakkelijk gebruiken maken van het e-mailprogramma of e-mail app van je telefoon en laptop. Wanneer je dit wilt doen heb je de keuze uit twee protocollen, namelijk IMAP vs POP3 voor het ophalen van je e-mailberichten. In dit artikel leggen wij jou uit wat het verschil is tussen deze twee protocollen.

Verschil IMAP en POP3

Wat is het verschil tussen POP en IMAP? IMAP (Internet Message Access Protocol) en POP3 (Post Office Protocol 3) zijn twee verschillende manieren om e-mail op te halen van een server.

IMAP is de meest recente en meest geavanceerde methode. Het laat je toe je e-mails op te halen van verschillende apparaten en je e-mail op te slaan op de server. Dit betekent dat je altijd toegang hebt tot je e-mail, ongeacht waar je bent of welk apparaat je gebruikt. IMAP is een online protocol dat gebruikt wordt om e-mail op te halen van een mailserver.

POP3 is een oudere methode waarbij e-mailberichten worden gedownload naar je apparaat en vervolgens van de server verwijderd. Dit betekent dat je alleen toegang tot je e-mail hebt als je op je apparaat bent waarmee je de e-mail hebt gedownload. POP3 is een offline protocol dat gebruikt wordt om e-mail op te halen van een mailserver en op te slaan op de lokale computer.

Wat is POP3?

POP3 is een afkorting van Post Office Protocol 3. POP3 is een internetprotocol dat gebruikt wordt om e-mail op te halen van een mailserver. Het protocol is ontworpen door RFC 1939.

POP3 is een protocol dat gebruikt wordt om e-mail op te halen van een mailserver. Het werkt door de e-mailserver te 'pollen' op nieuwe e-mail. Wanneer er een nieuw bericht is, zal de server het bericht naar het apparaat van de gebruiker sturen.

Pop3 werkt op een aantal manieren, maar de meest voorkomende is dat het e-mail verwijdert van de server zodra het is opgehaald. Dit kan een probleem zijn als je je e-mail op verschillende apparaten wilt lezen, omdat het bericht dan maar op één plek tegelijk aanwezig is.

Wat is IMAP?

De naam IMAP staat voor Internet Message Access Protocol. Het is een protocol dat gebruikt wordt om e-mails op te halen van een mailserver. Het werd ontwikkeld in 1986.

IMAP wordt veel gebruikt door e-mailproviders omdat het een aantal voordelen heeft ten opzichte van andere protocollen, zoals POP3. Bijvoorbeeld:

 • IMAP laat je toe om e-mailberichten op te halen van verschillende devices, zoals je computer, laptop, tablet of smartphone. Je e-mail blijft bewaard op meerdere apparaten. Dit is handig als je onderweg bent en toch je e-mail wilt checken.
 • Als je computer crasht, of er treedt een ander probleem op waardoor je een apparaat verliest, heb je altijd een backup van je e-mails op de server staan.
 • IMAP synchroniseert e-mailberichten met de server, waardoor je altijd de meest recente versie van een bericht hebt.
 • IMAP biedt meer mogelijkheden om e-mailberichten te organiseren, bijvoorbeeld door middel van mappen of labels.
 • Met IMAP kun encryptie gebruiken (SSL/TLS) voor extra veiligheid.

IMAP is dus een uitstekend protocol voor het ophalen van e-mailberichten. Het wordt veel gebruikt door e-mailproviders en wordt ondersteund door alle populaire e-mailprogramma's, zoals Microsoft Outlook, Apple Mail en Mozilla Thunderbird.

img
Met IMAP kun je je e-mail op verschillende apparaten op verschillende locaties bekijken en de e-mail op alle apparaten synchroniseren.

POP3 of IMAP? Voor- en nadelen van POP3 en IMAP / Verschil POP3 en IMAP

POP3 of IMAP? IMAP is beter dan POP3 omdat:

 • Je kunt je e-mail op verschillende apparaten op verschillende locaties bekijken en de e-mail op alle apparaten synchroniseren.
 • Je kunt je e-mail op de server laten staan en op elk moment downloaden wanneer je een internetverbinding hebt.
 • Je kunt e-mail op de server laten staan en markeren als gelezen, ongelezen, verzonden, ongewenst, enzovoort. Dit kan handig zijn als je een back-up van je e-mail wilt.
 • Omdat je e-mail op de server blijft staan, kun je ook via de webmail inloggen in je mailbox. Dit kan handig zijn als je eens gebruik maakt van een ander apparaat dan jouw eigen.

POP3 of IMAP? POP3 is beter dan IMAP omdat:

 • POP3 e-mails worden lokaal opgeslagen.
 • POP3 maakt gebruik van minder bandbreedte dan IMAP.
 • POP3 maakt gebruik van minder batterij dan IMAP (IMAP laadt constant nieuwe e-mail in).

POP3 of IMAP? Onze mening over POP3 vs IMAP

POP3 is een simpel protocol dat e-mail van een server haalt en op slaat op je lokale computer. Dit betekent dat je altijd toegang hebt tot je e-mail, ook als je niet online bent. Het nadeel van POP3 is dat je e-mail op één plek zit. Als je e-mail op je computer kwijtraakt of als je computer kapot gaat, ben je je e-mail kwijt.

IMAP is een meer geavanceerd protocol dat e-mail op de server opgeslagen laat. Dit betekent dat je altijd een internetverbinding nodig hebt om toegang te hebben tot je e-mail. Het voordeel van IMAP is dat je e-mail op meerdere apparaten is gesynchroniseerd. Als je e-mail op je computer kwijtraakt of als je computer kapot gaat, kun je altijd nog inloggen op de server en je e-mail opnieuw ophalen. Je e-mail is immers opgeslagen op de server. Gebruik IMAP als deze voordelen belangrijk voor je zijn.

Moet ik nou IMAP of POP gebruiken? In de meeste gevallen is IMAP de beste keuze. Als je echter veel reist en niet altijd online bent, kan POP3 een beter protocol voor je zijn. Wij adviseren de meeste klanten om gebruik te maken van IMAP, vooral vanwege het feit dat jouw mailbox op de server staat. Je e-mail blijft bewaard bij een crash.

IMAP of POP3 voor jouw e-mailadressen bij Site.nl

Bij Site.nl kun je POP3 of IMAP inschakelen. Nadat je je e-mailadres hebt aangemaakt kun je zelf kiezen tussen POP en IMAP, of je kunt natuurlijk gewoon gebruik maken van onze webmail.

Bij Site.nl is onbeperkt e-mailadressen aanmaken inbegrepen bij iedere domeinnaam met een alles-in-één pakket, net als webhosting, SSL beveiliging en onze website- en webshopbouwer. Je betaalt bij ons alleen voor je domeinnaam. Of je nu één domeinnaam hebt of meerdere domeinnamen, Site.nl is de beste hosting voor jou.

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen als je hebt gezocht naar informatie over "POP of IMAP", "POP3 IMAP" of "verschil POP en IMAP". Mocht je nog vragen hebben, aarzel niet om onze helpdesk te benaderen.

Klaar om jouw domein te zoeken?

Niet het antwoord gevonden dat je zocht?

Vergeet niet dat je altijd kunt chatten met één van onze professionele medewerkers!

Nieuwe artikelen toegevoegd